Sommarutställning Ragnar Schmid /måleri
2 juli–7 aug 2016
Bergkvara konsthall
Öppet: tis kl 13.00–19.30, ons–sön kl 13.00–16.00
Vernissage lör 2 juli kl 13.00–16.00, kl 14.00 samtal med konstnären

En mindre utställning visas på Torsås bibliotek 2 juli-31 aug

Till sommaren  kommer Ragnar Schmid, målare, grafiker och skulptör verksam i Göteborg. Hans position är betraktarens. Som hitkommen från en annan värld gör han sitt bästa för att förstå människorna omkring sig. Hur ser de ut? Vad bär de för kläder? Hur beter de sig? Ja, vad är meningen med det hela? Alla tycks inbegripna i egendomliga ritualer utförda med tillitsfull övertygelse. Detta betraktar han med storögd förundran, värme och en liten nypa satirisk udd.

Färgen, som han älskar, och formen är bara redskap för att gestalta denna förundran. De tar dock ofta över och skapar sin egen mening och konstnären får helt enkelt kapitulera.

Ragnar har anknytning till bygden då han tillbringade alla sin barndoms somrar hos mormor och morfar i Bergkvara. Utdrag ur recension från Borås tidning, februari 2016 av Inger Landström: ”Ragnar Schmids måleri sprider en glättig, rosaröd ton över Ålgårdsgalleriets väggar. Mot de strikt geometriskt avgränsade färgfälten avtecknar sig människofigurer som utklippta pappersdockor, alla strängt sysselsatta med märkliga rörelser, med eller utan mekaniska tillbehör. Ja, visst är det på gymmet han har varit; denna nya träffpunkt där vi numera trängs i intim, svettig närhet men ändå inkapslade i oss själva när vi med koncentrerad frenesi går, cyklar och ror utan att komma någon vart. Schmid har fångat stämningen på pricken med en skärpa hämtad från serieteckningarnas renodlade formspråk, och han skildrar kampen mot den egna kroppen med godmodig humor och bara en liten aning (själv-) ironi”.