28 juni–3 aug Sommarutställning 2014
Clara Dackenberg, illustration
Bergkvara konsthall
Öppet: tis kl 13.00–19.30, ons–sön kl 13.00–16.00
Vernissage lör 28 juni, kl 14.00 samtal med konstnären

Till sommaren kommer den unga lovordade illustratören och konstnären Clara Dackenberg (1987) att ställa ut. Hon är född och uppvuxen i Umeå och bosatt i Stockholm, utbildad vid HDK i Göteborg och Konstfack i Stockholm och verksam som illustratör med fokus på barnböcker.

Så här uttrycker hon sej om sitt skapande: ”Mitt arbetssätt är adderande och intuitivt. Ofta bygger jag från en grund av blyerts och akvarell på papper. Akvarellmediet representerar för mig både lågmäld medgörlighet och plötsliga krumsprång och flyktförsök som ger bilden liv och röst. Jag söker alltid en slumpmässighet i bildarbetet, någonting att förhålla mig till, som inte viljelöst låter sig tämjas. Ofta resulterar det i ett slags lätt fragmenterade kompositioner och collage där sinsemellan främmande element tillåts kommunicera med varandra inom bildytan.

Bildarbetet i sig kan fungera som metod för att tänka, resonera, utforska och begripa världen.

Förindustriellt hantverk, konsthantverk och slöjd inspirerar mig. Föremål bakom vars tillverkning det alltid finns en uttalad tanke eller ett braskande behov. Där handen gärna får lämna spår i ett material som syns vara bitvis tämjt, bitvis vilt och trilskande…

Barns teckningar kan representera en liknande iver. En fascinerande frenesi och brådska, att avbilda, erövra, ifrågasätta och förstå.”
Se mer på www.claradackenberg.se